Изхвърляне на буркани със стара зимнина

Събиране и извозване на пълни и празни буркани 0888 575 888

Изхвърляне на стари бурканиЕдна от познатите в България традиции е приготвяне на туршии. Спохотствано от събиране на старите буркани и зимнина в мазета и честото им задържане там до идната година, а понякога и за по-дълго. В случаи, че ви предстои цялостно почистване на мазе от стари буркани и зимнина и стягане за новият сезон, може да проследите какво съветваме.

Условията за направа на зимнина са да имаме налични здрави, узрели и почистени зеленчуци. Най-често зимнината или т. нар. туршии се приготвят от цели и нарязани, печени, варени, попарени, сурови или пържени зеленчуци. За подправка се ползват лука във всичките му разновидности и форми, копър, магданоз, бахар, синап, черен пипер и дафинов лист.

Преди да се сложат в буркани зеленчуците, трябва да се стават няколко дни да омекнат леко, за целта се осоляват, след, което се заливат с оцет или приготвена саламура от него, сол и вода. Често допускана грешка е слагането на повече сол. Погрешно е схващането за подправяне на зимнината с по-големи количества сол, с мисълта, че тази подправка, ще ги съхрани за по-дълго. Получава се обаче обратен ефект, при който се забавя ферментирането на туршиите. Трик да бъдат съхранени за по-дълго бурканите със зеленчуци е прибавяне по време на приготвянето им на дюлеви или вишневи листа.

За направата на даден вид зимнина е нужно известно време, както и правилни пропорции на „масрафите“. Така например за направа на саламура се ползва 1 литър вода с 1 равна кафена чаша сол. В случаи, че към саламурата се добави оцет, то солта, трябва да намалее на половина. Още за самата технология около направата на зимнина е нуждата от такива количества, които да покрият зеленчуците в буркана. Някои стари бабини рецепти учат да се сложат напречни камъни или лозови пръчки след заливането, с цел зеленчука да не изплува на повърхността на буркана.

Нека не пропускаме и момента, преди самото начало на слагане на туршии, при което трябва да бъдат почистени добре всички буркани, да се дезинфектират и накрая изплакват със студена вода. Най-добре е, когато всички стари буркани и зимнина бъдат изхвърлени, а за новата зима си набавим нови, но не винаги имаме възможността и тогава трябва да предвидим старателното им почистване.

Изхвърляне на буркани със стара зимнина
5 (100%) 1 vote
Category: Hamal.BG TAG: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *